Prima pagină > Sfaturi pentru o viata sanatoasa > Ce trebuie sa stiti despre zahar

Ce trebuie sa stiti despre zahar


Prin denumirea de “zaharuri”, desemnate in mentiunile nutritionale de pe etichetele alimentelor, se intelege o intreaga familie de glucide-carbohidrati simpli, care se regasesc in mod natural in fructe, legume, cereale, produse lactate sau sunt adaugate in alimente ca indulcitori.
Efectul zaharurilor asupra organismului este urmatorul: au o actiune puternica asupra pancreasului endocrin, fortandu-l sa produca o cantitate mare de insulina intr-un timp scurt. Aceasta actiune a zaharurilor simple poate fi exprimata prin indicele glicemic care, cu cat este mai mare, cu atat va avea efect mai puternic si, in final, mai nociv asupra pancreasului, epuizandu-l, determinand aparitia rezistentei la insulina si in final a diabetului de tip 2.
Astazi sunt utilizate in prepararea casnica sau industriala a alimentelor multe sortimente de zahar precum: glucoza (dextroza), siropul de porumb (corn syrup), fructoza cristalizata, maltodextrinele, concentratul de suc, poliolii sau zaharurile- alcool, indulcitorii artificiali intensi.
La ora actuala, cel mai sanatos este sa folosim indulcitori precum:
Sucanatul – aici ma refer strict la sucul de trestie integral deshidratat- se gaseste la magazinele bio. Poate fi folosit la prepararea dulciurilor deoarece suporta temperaturi inalte. In plus, este bogat in nutrienti.
Mierea – atentie! Aceasta devine toxica daca este folosita la temperaturi mai mari de 40 de grade. Nu puneti miere in cafea sau ceai daca sunt fierbinti, asteptati sa se raceasca putin. De asemenea, ca masura de precautie pentru evitarea botulismului, mierea de albine nu va fi data copiilor mai mici de un an.
Steviozida – un indulcitor excelent, natural, care de asemenea se gaseste in magazinele bio. As vrea sa atrag atentia asupra diferentei dintre zaharul vanilat si zaharul vanilinat.
Zaharul vanilat este zaharul aromatizat cu aroma naturala de vanilie, pe cand zaharul vanilinat este aromatizat cu o aroma artificiala de vanilie (metil-vanilina) obtinuta din reziduurile celulozice de la fabricarea hartiei sau dintr-un reziduu petrolier (guaiacol).

Concluziile le trageti singuri!

 

AUTOR: Gheorghe Mencinicopschi

Sursa: www.feminis.ro

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: